Financieel

Is het financieel mogelijk?

Ga naar It Enerzjyhûs voor al je vragen over bouwen en duurzaam wonen. Ook als je meer wil weten over de financiële kant. Kan ik het wel betalen? Zijn er leningen of subsidies?  De Rabobank houdt kantoor in It Enerzjyhûs en vertelt je graag meer over geldzaken, zoals leningen. Ook is er een speciale Subsidieverordening Aardgasvrij Garyp. Dat maakt aardgasvrij maken van je woning nog interessanter! Let op: voordat je in aanmerking komt voor subsidie, moet je eerst een zogenaamde Quick Scan laten uitvoeren in jouw woning. Dit gebeurt door één van de drie scan-adviseurs die verbonden zijn aan het project Aardgasvrij Garyp. Deze Quick Scan is voor inwoners van Garyp gratis!

Verbouwing duurzaam huis financieren

Extra hypotheek op basis van de woningwaarde

In 2019 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Wil je jouw huis duurzaam verbouwen? Dan kun je de kosten voor energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek. Ook bij een hypotheek met NHG. Voorwaarde is dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

Extra hypotheek op basis van jouw inkomen
Als je energiebesparende maatregelen neemt, wordt jouw energierekening vaak lager. Daarom kun je voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te komen, moet jouw jaarinkomen minimaal € 33.000 zijn. Deze regeling geldt ook voor de aankoop van een woning met een energielabel van minimaal A++.

Extra ruimte voor zeer energiezuinige woning
Bij het kopen of verbouwen van een zeer energiezuinig huis kun je maximaal € 15.000 extra hypotheek krijgen, omdat je een zeer lage energierekening hebt. Je jaarinkomen moet hiervoor minimaal € 33.000 zijn. Ook geldt dat de woning (na verbouwing) een EPC kleiner dan of gelijk aan nul heeft.

Extra ruimte voor NulopdeMeter woning 
Bij het kopen of verbouwen naar een Nulopdemeter woning kun je maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen omdat je per saldo geen energierekening hebt. Om voor deze extra ruimte in aanmerking te komen gelden een aantal voorwaarden:

  • je moet met een energieprestatiecertificaat of rapport aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woning
  • jouw inkomen moet minimaal € 33.000 zijn
  • er is voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven door de bouwende partij.

Duurzaam verbouwen
Je kan een duurzame verbouwing met spaargeld betalen, maar er zijn meer manieren om de verbouwing te financieren:

  • met een Energiebespaarlening
  • door een extra hypotheek te nemen. 

Meer lezen over het financieren van een duurzame verbouwing

Rekensom

Voorbeeld 1

MaatregelInvesteringSubsidie
Aanschaf HR++ en

muurisolatie
€ 7.500,–60%: € 4.500,-
Aanschaf zonnepanelen

+ elekrische CV
€ 7.000,–50%: € 3.500,–
Totaal: € 14.500,–Totaal: € 8.000,-
Eigen bijdrage: € 6.500,–

Voorbeeld 2

MaatregelInvesteringSubsidie
Aanschaf HR++,
muurisolatie,
vloerisolatie
€ 11.000,–60%: € 6.600,–
Aanschaf warmtepomp,
vloerverwarming,
zonnepanelen
€ 16.000,–50%: € 8.000,–
Totaal: € 27.000,–Totaal: € 10.000,–
Eigen bijdrage: € 17.000,–